O nama

Uspostavljamo zdrave odnose u našoj kompaniji i u našoj zajednici

O nama

Povijest

Tocno 30 godina nakon što je registriran, Agrokor je 1. travnja 2019.godine nestao s tržišta kao aktivna kompanija, a zamijenila ga je Fortenova grupa nastala implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru.

Zbog prezaduženosti koja je za više od 30 puta bila veca od operativne dobiti, Agrokor se pocetkom 2017. godine našao na rubu bankrota. Potpisivanjem zahtjeva, Ivica Todoric, predsjednik Uprave i vlasnik Agrokor koncerna je u travnju 2017. aktivirao Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovackim društvima od sistemskog znacaja za Republiku Hrvatsku, a postupak je aktiviran 10. travnja 2017. godine. U procesu Izvanredne Uprave temeljem dogovora vjerovnika odnosno nagodbe provedeno je financijsko i vlasnicko restrukturiranje kojim je kompaniji smanjena zaduženost i stvorene pretpostavke za redovno tržišno poslovanje Fortenova grupe.

Nakon što se, sukladno implementaciji nagodbe, dovrši proces pripajanja Agrokoru d.d.starih, neodrživih društava i imovine utvrdit ce se završetak postupka izvanredne uprave, a Agrokor d.d. ce se izbrisati iz Sudskog registra.

Kada je 1989. godine registriran, zapocela je velika ekspanzija Agrokora koji se do tada uglavnom bavio proizvodnjom i prometom cvijeca te trgovinom burzovnim robama. Naime, 1976. Ivica Todoric je osnovao privatnu tvrtku za proizvodnju cvijeca i cvjetnih sadnica.

Vec prve godine tvrtka se znacajno razvila i uposlila više od pedeset ljudi, grade se prvi staklenici za proizvodnju cvijeca i stvara distribucijska mreža diljem zemlje. Poslovanje se širi novim programima, osobito u trgovini poljoprivrednim burzovnim robama - uvoz i izvoz žitarica i uljarica te voca i povrca, pracen znacajnim porastom prometa i profita, a kompanija je postala tržišni lider u prometu cvijecem u tadašnjoj državi.

Od 1989. do 2005. traje intenzivni akvizicijski i investicijski ciklus kompanije u razlicitim djelatnostima i na razlicitim tržištima pa su tako dio sustava Agrokor, izmedu ostalog, postali: Sojara Zadar, Jamnica, Agroprerada, Zvijezda, Dip Turopolje, Ledo, Konzum, Solana Pag, Sarajevski kiseljak, Frikom, Dijamant, Pik Vrbovec, Belje, Mladina…Akvizicijski ciklus zakljucen je 2014. godine preuzimanjem slovenskog trgovackog lanca Mercator.

Buduci da je najveci dio širenja i rasta realiziran kroz tri djelatnosti – maloprodaju, prehrambenu industriju i poljoprivredu, one postaju okosnica integracije sustava koja pociva na vertikali od polja do stola. Naime, cilj je bio da se u poljoprivrednoj proizvodnji te proizvodnji krajnjih proizvoda, potrošacima osigurava veliki asortiman svježih, zdravih i domacih proizvoda koji ce do njih dolaziti kroz vlastitu mrežu modernih i funkcionalno opremljenih maloprodajnih objekata.

Agrokor je 1995. registriran kao koncern cija je misija bila osiguravanje najviših standarda kvalitete u proizvodnji i distribuciji prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda te kroz maloprodajnu mrežu kupcima pružiti najbolju vrijednost za novac vodeci se nacelima konkurentnosti i društvene odgovornosti.

Iako se djelovanje koncerna temeljilo na vrijednostima i principima koji su poslovni napredak vezivali uz dobrobit zajednica u kojima je poslovao, održivost modela je dovedena u pitanje zbog izrazite usmjerenosti na rast prihoda i investicije financirane vanjskim zaduživanjima, uz visoke troškove. To je dovelo do iznimnih problema s nedostatkom likvidnosti, neplacanjima partnera, blokadama te, na koncu, uvodenjem postupka izvanredne uprave koji je rezultirao nagodbom vjerovnika i nastankom Foretnova grupe.

Naše kompanije