Vijesti

Fortenova grupa njeguje otvorenu i transparentnu komunikaciju

Rezultati za prvo polugodište 2020. prezentirani imateljima depozitarnih potvrda

28.08.2020.

Grupa je u prvih šest mjeseci 2020. ostvarila konsolidirani prihod od gotovo 10 milijardi kuna (9,910 milijuna) te konsolidiranu EBITDA od 531,9 milijuna kuna. Konsolidirani rezultati se odnose na Fortenova grupu d.d. i njezinih 95 ovisnih društava, bez Mercatora, čiji se prijenos na Fortenova grupu d.d. očekuje do kraja godine. Snažna novčana pozicija od 1,5 milijardi kuna na računu te jačanje tržišnih udjela obilježja su s kojima je Fortenova grupa zaključila poslovanje u prvom polugodištu 2020.  

Prema nekonsolidiranim pokazateljima, nekonsolidirani neto prihod od prodaje koji je matično poslovanje ostvarilo u ovom razdoblju bio je 4,3 posto niži u odnosu na 2019., što je  očekivano s obzirom da je poslovanje u prvom polugodištu obilježio globalni ekonomski lockdown zbog provođenja mjera za sprječavanje širenja COVID-a-19, dok je EBITDA narasla za gotovo tri posto u odnosu na isto razdoblje 2019.

No dok su ukupni prihodi Poslovnih područja maloprodaja i veleprodaja te prehrana bilježili pad od 3,9 odnosno 8,3 posto, ukupni prihodi u poljoprivredi su, zahvaljujući rastu cijena svinja, narasli za šest posto. Područje poljoprivrede u prvom polugodištu 2020. imalo je i izvrsnu stopu rasta EBITDA-e od 41,5 posto u odnosu na godinu ranije. EBITDA u maloprodaji veća je za 37 milijuna kuna, a najveći pozitivni utjecaj na to imao je prvi kvartal 2020. te provođenje mjera prilagodbe poslovanja okolnostima COVID-a 19. Uvjeti poslovanja u lockdownu najviše su se odrazili na područje prehrane, odnosno na onaj njegov segment koji je primarno oslonjen na HORECA kanal i turističke tokove, što je imalo velik utjecaj na pad operativne dobiti za 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2019, iako su se povećali tržišni udjeli u ulju, pićima i zamrznutoj hrani, a poslovanje u Srbiji postiglo je dobre rezultate.

„S obzirom na utjecaj COVID-a 19 na prvu polovicu 2020., mi smo jako zadovoljni svojim poslovanjem. Kad govorimo o našim potrošačima i zajednici u kojoj radimo, najvažnije nam je bilo da održimo neprekinuti lanac opskrbe i zaštitimo sigurnost zaposlenika i naših kupaca, a kad govorimo o poziciji Fortenova grupe – da kroz implementaciju mjera prilagodbe poslovanja maksimalno umanjimo negativne utjecaje krize, kao i da što čvršće upravljamo zalihama likvidnosti, što smo, prema rezultatima na kraju polugodišta i uspjeli. Proteklo su razdoblje obilježili i značajni pozitivni pomaci u procesu prijenosa Mercatora i Dijamanta na Fortenova grupu te optimizam vezan za rezultate turističke sezone, koja je daleko bolja od očekivanja“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe pri prezentaciji rezultata poslovanja  u prvom polugodištu 2020. godine imateljima depozitarnih potvrda, odnosno vlasnicima kompanije.

Komentirajući financijske rezultate u prvom polugodištu 2020. James Pearson, Izvršni direktor za financije Fortenova grupe rekao je da smo „s obzirom na negativan utjecaj COVID-a 19 vrlo dobro upravljali novčanim sredstvima i profitabilnošću“, te nastavio: „Fortenova grupa sad ima vrlo jasnu i dogovorenu strategiju za ostvarivanje financijskog zdravlja Grupe. Nastavit ćemo ostvarivati rezultate u tom pogledu te očekujemo da ćemo u narednom razdoblju u potpunosti ispuniti zahtjeve svojih kreditora“.

Naše kompanije